Jak efektivně uspořádat dětský pokoj

Zařizování dětského pokoje může být těžší, než se zdá. Pro děti znamená jejich pokoj jejich království. Poradíme vám, jak vybavit pohodlný a rozumný dětský pokoj. Nikdy však nezačínejte vybavovat bez jakéhokoliv plánu. Pro děti znamená jejich pokoj jejich vlastní království. Je to místo, které je jen jejich a kde se mohou cítit bezpečně. Poradíme vám, jak vybavit dětský pokoj, tak, aby byl pohodlný a zároveň bezpečný.

Obsah článku

Inspirujte se

V každém případě nikdy nezačínejte s vybavováním bez inspirace, rad a dalších informací. Existují různá studia, která vám pomohou se zařizováním, kde si navrhnete vlastní pokoj s využitím vlastních fotografií nábytku nebo s využitím fotek nábytku, který si v tu chvíli můžete jednoduše koupit.

Zařizování dětského pokoje zahrnuje několik pravidel, kterými je třeba se řídit. Bez ohledu na rozměry místnosti musíte do pokoje vměstnat vše, co se do něj vejde. Vše si musíte promyslet. Od rozdělení pokoje až po výběr nábytku. To vše vám usnadní práci. Pojďme se společně podívat na to, jak efektivně uspořádat dětský pokoj.

Tipy, jak uspořádat dětský pokoj

Sestavení dětského pokoje vyžaduje značnou odvahu. Není snadné myslet na všechny prvky, které je potřeba sladit. Každé roční období má své nároky a konkrétní potřeby, ale pár univerzálních tipů se bude vždycky hodit.

1. Bezpečnost, praktičnost a pohodlí

Ať už zařizujete dětský pokoj od nuly, nebo se jen chystáte pustit do zásadní reorganizace, neměli byste opomenout tři složky: bezpečnost, praktičnost a pohodlí.

  • Bezpečnost by měla být klíčová, zejména pro malé a mladé děti. Upravené rohy, nezávadné materiály (v ideálním případě přírodní, jako je dřevo), skříňky připevněné ke zdi a nic, co by mohlo jen tak spadnout na děti – to jsou nejstandardnější pravidla, které by vám nikdy neměly vyklouznout z hlavy.
  • Bezpečnost navíc úzce souvisí s praktičností. Katalogové, vymazlené dětské pokoje jsou možná pěkné na pohled, ale s jejich úklidem vám pravděpodobně nikdo nepomůže. Vybírejte proto nábytek, který se snadno umývá, podlahu, která neklouže, a látky, které lze dát i do pračky.
  • Pohodlí je od nynějška třešničkou na dortu, kde se vy i děti můžete společně bavit. Zvolte barevné prvky a obrázky, dodejte do prostoru různá plyšová zvířátka a nezapomeňte na bunkr nebo nějaký prostor pro schovku.

Pokud zařizujete pokoj pro děti starší tří let, nechte je, aby se na zařizování některých věcí podílely s vámi. V tomto věku už mají chlapci a dívky své vlastní (silné a nezaměnitelné) názory, za kterými si rády stojí. Pro ilustraci je nechte nakreslit obrázek, jak by měl pokoj vypadat – v tu chvíli je na vás, abyste jejich myšlenky upravili tak, aby byly použitelné.

2. Rozdělte místnost na zóny

Z hlediska uspořádání je dětský pokoj jednou z nejsložitějších místností, protože kombinuje obývací pokoj, pokoj a pracovnu v jednom. Navíc je často jednou z nejmenších místností v rámci bytu. Proto je nutné rozdělit místnost na zóny, které jsou pro jeho funkci nejvhodnější.

  • Pracovní zónu umístěte blízko okna, aby se jí dostávalo dostatek denního světla.
  • Naopak odpočinkový prostor s postelí může být schovaný v tmavém koutě. Dítě tak získá dostatek bezpečí a slušný prostor, kde se schová.
  • Nezapomeňte na dostatek prostoru na hraní. Volná oblast, kde si děti mohou hrát s kostkami lega nebo stavět vlastní světy z dílků, je klíčem k vytváření jejich tvůrčích schopností a motorických vloh.
  • Úložné prostory jsou také klíčové, ať už jde o skříň na oblečení nebo úložné prostory na hračky.

3. Přizpůsobte prostor dětem

Podívejte se na dětský pokoj z pohledu jeho obyvatel, tj. z výšky přibližně jednoho metru. Pro svobodu dětí je důležité, aby si mohly samy dělat, co chtějí – vybrat si ze skříně tričko z nejvyššího fochu, sáhnout po knize, kterou právě potřebují, nebo si odložit hračky. Proto vybírejte nižší skříně a skříňky s úložnými boxy, které se snadno ovládají.

4. Zajistěte všem dětem vlastní prostor

Často okolnosti nedovolují, aby všichni sourozenci měli svůj vlastní pokoj. Přesto se jim snažte poskytnout dostatečné bezpečí v jedné místnosti. Pomoci mohou postele na opačných stranách místnosti nebo v odlišných barvách, různé přepážky nebo zástěny a výška postele.

5. Zkrocení chaosu

Dětský pokoj by neměl být jen doupětem fantazie, ale především bezpečným prostorem, kde se dítě může uklidnit. A na tom nic nezmění rozházené hračky, barevné tužky a měkké oblečení. Proto se při zařizování pokoje nade vší pochybnost postarejte o to, aby všechny věci měly přidělené místo tam, kde mají být. K tomu vám mohou pomoci úložné systémy a plastové nebo textilní boxy, které umí obsluhovat i opravdu malé děti.

Skvělou zprávou je, že dětský pokoj opravdu nevyžaduje žádné mimořádné zacházení. V zásadě se řiďte jednoduchými pravidly – vyklidit, roztřídit, vyhodit, uklidit a složit. S tímto přístupem dokážete zkrotit prakticky cokoli. A v případě, že máte pocit, že je toho na vás až příliš, napište si o pomoc svým kamarádkám, běžte na různá fóra, nebo si dejte skleničku vína a nechejte vše uležet a pusťte se do další práce až za chvíli.

Child`s playroom with different toys and modern furniture. Stylish kindergarten interior

6. Největším strašákem jsou hračky

Největší chaos způsobuje nepřeberné množství hraček, a na tom by se shodla pravděpodobně většina rodičů. Nedoporučujeme, aby se děti spokojily s malým množstvím, zejména ve velkých rodinách je možné při narozeninách a příležitostech vidět nezkrotné množství stavebnic, panenek a omalovánek. V takovém případě si vytvořte systém, v němž několik hraček uložíte a každý měsíc je obměníte. Děti ocení něco nového a sníží se počet hraček, které je třeba každý den uklízet.

Především dobrou radou i zde je třídění hraček podle kategorií (8-10): zvlášť autíčka, stavební čtverce, puzzle atd. Každá kategorie si pak zaslouží vlastní pojmenovanou krabici. Abyste malým dětem usnadnili přehled, zvolte názvy s obrázkem, které názorně určí každé hračce její místo. A samozřejmě hračky čas od času projděte a vyhoďte ty, ze kterých děti vyrostly. Ovšem k tomuto rozhodnutí přizvěte i děti – několik věcí se vám může zdát zbytečných, ale pro ně jsou to vysloveně poklady.

7. Nepořádek na pracovišti narušuje soustředění

Zejména když děti začnou chodit do školy, stává se pracovní prostor obrovským problémem. Měl by poskytovat dostatek prostoru pro psaní úkolů i pro nejrůznější nápaditá tvoření. V žádném případě by se zde neměly povalovat žádné papíry, tužky nebo nádoby – každá věc by měla mít své místo. I vy můžete využít různé tipy na domácí kancelář pro dětský pracovní kout: pořiďte si organizéry a štítky, ukliďte vše do zásuvek a pořiďte dětem nástěnku.

8. Využijte každý centimetr

Navzdory tomu, že minulé tipy ve vás mohly vyvolat dojem, že byste prostě měli uspořádání dětského pokoje co nejvíce přizpůsobit jeho obyvatelům, obvykle to neplatí zcela pro uspořádání úložných prostor. Využijte především každý výklenek a kout v dětském pokoji, skříně umístěte blízko stropu a vyzkoušejte i vestavěné skříně, které šetří prostor. Obvykle tam budete moci efektivně uložit všechny běžné základní věci nebo šaty, ze kterých děti vyrostly, ale pro sourozence budou stále cenné.

Samotný nábytek je navíc obrovskou nabídkou pomoci, která zakrývá, nebo skrývá další úložné prostory. Pod postelí uložíte krabice s oblečením a v rámci skříní budete moci využít kartonové krabice na více než jen šaty. V každém případě uspořádání dětského pokoje však provádějte s ohledem na jeho obyvatele a dopřejte jim malý prostor v bytě, kde budou svrchovanými vládci, ať už jako princezny nebo stateční rytíři.


Přečtěte si také

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.