Podpora mentálního rozvoje dětí – tipy na kreativní hry

Obáváte se toho, že vaše dítě v dospělosti může selhat? Obáváte se, že se bude psychicky hroutit? Během několika let došlo k nárůstu počtu studentů, kteří jsou psychicky na dně, protože nezvládají náročné a stresové situace. Je pro ně mimořádně obtížné vyrovnat se s neúspěchem. Často potřebují být ve všem nejlepší. Psychologové rovněž označují děti narozené po roce 2000 jako generaci sněhových vloček. Jsou milé, ale při prvotní náročné situace se tají a rozpadají se. Jak tedy podpořit duševní zdraví a odolnost dětí? Jak vybudovat zdravou a veselou osobnost už v dětství?

Obsah článku

Jak podpořit duševní zdraví svých dětí?

Duševní zdraví a síla jsou neocenitelným faktorem rozvoje dítěte. V dnešním světě, kde jsou děti vystaveny různým zátěžím a výzvám, je důležité, aby rodiče efektivně podporovali duševní zdraví svých potomků. Jak toho lze dosáhnout? Zde je několik zásadních technik:

1. Otevřená komunikace

Jedním z nejpoužívanějších a osvědčených způsobů, jak podpořit duševní zdraví dětí, je vytvořit prostor pro otevřenou komunikaci. Vychovávejte děti k tomu, že mohou mluvit o svých pocitech a myšlenkách, a dejte jim vědět, že je vždy vyslechnete. Dávejte jim najevo, že není nic špatného na tom, když se cítí smutně, vystrašeně nebo ve stresu, a že mají vaši podporu.

Jde o to, abyste jejich pocity od mládí tolerovali. Poučte je, že je v pořádku plakat, křičet a neustále se učit mluvit o svých pocitech. Vytvářejte atmosféru důvěry, nesuďte děti, ale ukažte jim, že vám mohou říct cokoliv. Obvykle je pro děti zcela zásadní, aby vám mohly důvěřovat během problematického období dospívání!

2. Posilování sebevědomí

Sebeúcta hraje klíčovou roli v duševním zdraví dětí. Dodávejte dětem podporu k tomu, v čem jsou dobré. Sdílejte s nimi radost z jejich úspěchů. Poukazujte na věci, které se jim povedly, a na úsilí, které do svých cílů vložily. Umožněte jim podnikat nové věci a vytvořte jim prostředí, kde mohou dělat neúspěchy a učit se z nich. Pozitivní podněty jsou pro děti povzbuzující a budují jejich sebevědomí!

3. Zdravý životní styl

Jakkoli klišovitě to může znít, jednoduché věci fungují spolehlivě. Fyzický pohyb, zdravý jídelníček a dostatečný odpočinek jsou pro duševní zdraví dětí klíčové. Zajistěte, aby vaše děti měly přístup k přiměřenému fyzickému pohybu a upravenému jídelníčku. Dostatek spánku a klidu je rovněž zásadní pro pomoc dětem se stresem.

4. Reflexe a odreagování

I děti mohou těžit ze strategií relaxace a meditace. Naučte děti jednoduchým dechovým cvičením nebo metodám rozjímání, které jim pomohou uklidnit mysl a dohlédnout na nepříjemné okolnosti. Usměrňujte malé děti, aby nepříjemné okolnosti prožívaly v klidu, tím, že jim budete nablízku. Budou z vás čerpat klid, protože se díky vám budou neustále učit uklidňovat.

5. Rozvíjení kreativity

Rozvíjení kreativity aktivitami jsou nejlepším způsobem, jak dětem pomoci se protáhnout a vytvořit si duševní sílu. Prostřednictvím hry mohou děti zvládat svá negativní setkání, dojmy a další zážitky.

6. Snížení tlaku na používání technologií

Dnešní technologie mohou být dvousečnou zbraní. Ujistěte se, že vaše děti tráví čas na internetu a před obrazovkami s mírou. Poučte je, aby technologie využívaly jen v nejnutnějším případě, a ukažte jim, že offline aktivity jsou životně důležité pro duševní zdraví. Snažte se pravidelně podnikat aktivity různého druhu.

7. Najděte profesionální pomoc

V případě, že máte podezření, že vaše dítě má skutečné problémy s duševním zdravím, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Psychoterapie a rozhovor s psychologem mohou být pro vaše dítě mimořádně přínosné.

Zlepšování duševního zdraví a všestrannosti dětí vyžaduje vytrvalost, lásku a ohleduplnost. Rodiče hrají klíčovou roli v tom, jak se děti přizpůsobují výzvám a stresorům života. Pomocí těchto technik vybudujete zdravé zázemí pro zdravou psychiku svých dětí, která jim nabídne pomoc v jejich budoucím životě.

Tipy na kreativní hry pro podporu mentálního vývoje

Největší potenciál pro rozvoj je v období prvních tří let, kdy jsou děti nejcitlivější. V tomto období dítě obvykle reaguje na vnější podněty a nejlépe si osvojuje shromážděná data. Je až s podivem, co všechno se děti během těchto tří let života naučí. V důsledku toho je to jedno z nejdůležitějších období, které vytváří skvělé základy pro plodnou budoucnost našich dětí. Můžete podporovat rozvoj schopností dětí prostřednictvím her, zkoumání a učení.

Příšerky ze skříně

Krásná příjemná hra, která okouzlí každé malé dítě. Samotná krabice napovídá, že se nejlépe hraje před spaním, a tak může nahradit čtení z knih na spaní. Nemusíte se stresovat tím, že vaše dítě bude mít obavy a bude celou noc vzhůru. Smyslem hry je pobavit se, ale zároveň v mžiku zahnat všechny potvůrky do skříně. Jedná se o opravdu rychlé rozptýlení, které vyžaduje komunikaci od všech hráčů. Pravidla a obtížnost hry ovlivňujete sami. Je na samotných hráčích, aby si zvolili, jakým způsobem budou hrát.

Pexeso

Pexeso má hodně podob. Například pexeso v kyblíku obsahuje 100 obrázkových karet a 100 dřevěných tvarů. Složitost hry závisí na věku dítěte. Pro mladší děti doporučujeme pro začátek zařadit 10 obrázkových karet a 10 dřevěných tvarů. Mohlo by se stát, že jim rychle dojde tolerance a přestane je hra bavit. Zábava funguje na principu pexesa, ale obrázkové karty jsou položené obrázkem nahoru. Dřevěné tvary jsou zakryty v tmavém pytli v kbelíku. Hráč vytáhne dřevěný obrázek a hledá stejný na hracím poli. Paměť, rychlost a postřeh jsou v této hře klíčovými faktory!


Přečtěte si také

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.