Posilování pánevního dna – v čem spočívá a proč se může hodit?

Pánevní dno je často opomíjenou, avšak velmi důležitou skupinou svalů, které hrají klíčovou roli v celkovém zdraví a pohodě. Tyto svaly podporují orgány v dolní části břicha, včetně močového měchýře, dělohy (u žen) a střev, a kontrolují funkce, jako je močení a defekace. Posilování pánevního dna může mít mnoho zdravotních výhod a může pomoci při prevenci a léčbě různých problémů, jako je inkontinence, prolaps pánevních orgánů a sexuální dysfunkce. Tento článek se podrobně zaměří na význam pánevního dna, techniky jeho posilování a přínosy, které z toho plynou.

Obsah článku

Co je pánevní dno?

Pánevní dno je skupina svalů a pojivových tkání, které se nacházejí na spodní části pánevní dutiny. Tyto svaly tvoří „houpací síť“ nebo „mísu“, která podporuje orgány jako močový měchýř, děloha (u žen), prostata (u mužů) a konečník. Svaly pánevního dna hrají klíčovou roli v:

·        Podpoře vnitřních orgánů: Drží orgány na svém místě a brání jejich poklesu.

·        Kontrole močového měchýře a střev: Pomáhají při močení a defekaci.

·        Sexuálních funkcich: Umožňují dosažení a udržení erekce u mužů a zvyšují citlivost a orgasmus u žen.

·        Stabilizaci páteře a pánve: Spolupracují s břišními svaly a dolními zádovými svaly na udržování správné postury a pohybu.

Příčiny oslabení pánevního dna

Existuje několik faktorů, které mohou vést k oslabení svalů pánevního dna:

·        Těhotenství a porod: Zvýšený tlak na pánevní dno během těhotenství a porodu může vést k oslabení těchto svalů

·        Stárnutí: S věkem dochází k přirozenému oslabení svalů včetně svalů pánevního dna

·        Obezita: Zvýšená tělesná hmotnost může vyvíjet tlak na pánevní dno

·        Chirurgické zákroky: Operace v oblasti pánve mohou poškodit svaly pánevního dna

·        Chronické kašlání: Kašlání zvyšuje tlak na pánevní dno a může vést k jeho oslabení

·        Nedostatek pohybu: Sedavý způsob života může přispět k oslabení svalů pánevního dna

Důsledky oslabení pánevního dna

Oslabení svalů pánevního dna může mít několik nepříjemných důsledků, které ovlivňují kvalitu života:

·        Inkontinence: Neschopnost kontrolovat močový měchýř (močová inkontinence) nebo střeva (fekální inkontinence) je jedním z nejčastějších problémů spojených s oslabením pánevního dna.

·        Prolaps pánevních orgánů: Tento stav nastává, když orgány v pánvi klesnou dolů kvůli nedostatečné podpoře svalů pánevního dna. Může způsobit nepohodlí a problémy s močením a defekací.

·        Sexuální dysfunkce: Oslabení svalů pánevního dna může vést k problémům s dosažením a udržením erekce u mužů a ke snížené citlivosti a bolesti během pohlavního styku u žen.

·        Bolest v dolní části zad a pánve: Svaly pánevního dna hrají roli ve stabilizaci pánve a dolní části zad. Oslabení těchto svalů může přispět k bolesti v těchto oblastech.

Jak posilovat pánevní dno?

Existuje několik technik a cvičení, které mohou pomoci posílit svaly pánevního dna. Nejznámější a nejúčinnější z nich jsou Kegelovy cviky.

Kegelovy cviky

Kegelovy cviky byly pojmenovány po Dr. Arnoldu Kegelovi, který je v roce 1948 představil jako způsob, jak pomoci ženám po porodu posílit svaly pánevního dna. Tyto cviky jsou jednoduché, neinvazivní a lze je provádět kdekoliv.

Jak provádět Kegelovy cviky:

1.  Identifikace správných svalů: Nejprve je důležité najít správné svaly. Můžete to udělat tím, že při močení zastavíte proud moči. Svaly, které použijete k zastavení proudu, jsou svaly pánevního dna

2.  Správná technika: Jakmile identifikujete správné svaly, můžete začít s cvičením. Lehněte si na záda s koleny ohnutými a nohama na zemi. Utáhněte svaly pánevního dna a držte napětí po dobu 5 sekund. Poté svaly uvolněte a odpočiňte si 5 sekund. Opakujte toto 10krát.

3.  Postupné zvyšování: Jak se vaše svaly pánevního dna zlepšují, můžete postupně zvyšovat délku času, po který svaly držíte napjaté, až na 10 sekund. Také můžete zvýšit počet opakování na 15 nebo 20.

4.  Pravidelnost: Pro dosažení nejlepších výsledků by měly být Kegelovy cviky prováděny denně, alespoň třikrát denně.

Další cvičení pro posilování pánevního dna

Kromě Kegelových cviků existují i další cvičení, která mohou pomoci posílit svaly pánevního dna:

·        Most: Lehněte si na záda s koleny ohnutými a nohama na zemi. Zvedněte boky nahoru, aby vaše tělo vytvořilo přímku od kolen k ramenům. Držte tuto pozici po dobu 5-10 sekund a poté se pomalu vraťte zpět. Opakujte 10–15 krát.

·        Squaty (dřepy): Postavte se s nohama na šířku ramen. Pomalu se posaďte zpět, jako byste si chtěli sednout na židli, a poté se vraťte zpět do stojící pozice. Opakujte 10–15 krát.

·        Bird-dog: Začněte na všech čtyřech s rukama přímo pod rameny a koleny pod boky. Zvedněte a natáhněte pravou ruku dopředu a levou nohu dozadu. Držte tuto pozici po dobu 5-10 sekund a poté se vraťte zpět. Opakujte na druhé straně. Proveďte 10 opakování na každou stranu.

Výhody posilování pánevního dna

Posilování pánevního dna může přinést mnoho zdravotních výhod:

·        Prevence a léčba inkontinence: Pravidelné cvičení pánevního dna může výrazně zlepšit schopnost kontroly močového měchýře a střev, což pomáhá předcházet nebo zmírnit inkontinenci.

·        Prevence prolapsu pánevních orgánů: Posílené svaly pánevního dna poskytují lepší podporu orgánům v pánvi, což snižuje riziko jejich prolapsu.

·        Zlepšení sexuálního zdraví: Silné svaly pánevního dna mohou zlepšit sexuální funkci a prožitek. U žen může cvičení pánevního dna zvýšit citlivost a schopnost dosáhnout orgasmu, zatímco u mužů může pomoci při problémech s erektilní dysfunkcí.

·        Podpora během těhotenství a po porodu: Posílené svaly pánevního dna mohou pomoci ženám lépe zvládat fyzické změny během těhotenství a urychlit zotavení po porodu.

·        Zlepšení stability a postavy: Silné pánevní dno spolupracuje s dalšími svalovými skupinami, aby zlepšilo stabilitu a postavy, což může pomoci při prevenci bolesti dolní části zad a pánve.

Specifické situace a posilování pánevního dna

Posilování pánevního dna může být obzvláště prospěšné v určitých situacích:

·        Těhotenství a porod – Během těhotenství je na pánevní dno vyvíjen zvýšený tlak kvůli rostoucí děloze a dítěti. Pravidelné cvičení pánevního dna může pomoci připravit svaly na porod a snížit riziko inkontinence a prolapsu po porodu.

·        Menopauza – Během menopauzy dochází k poklesu hladiny estrogenu, což může oslabit svaly pánevního dna. Cvičení může pomoci udržet jejich sílu a funkčnost, což je důležité pro prevenci inkontinence a prolapsu.

·        Po operaci – Po operacích v oblasti pánve, jako je hysterektomie nebo prostatektomie, může dojít k oslabení svalů pánevního dna. Pravidelné cvičení může pomoci obnovit jejich sílu a zlepšit funkci.

·        Sportovci – Pro sportovce může být silné pánevní dno klíčové pro lepší výkon a prevenci zranění. Pánevní dno spolupracuje s břišními a zádovými svaly na stabilizaci trupu během fyzické aktivity.

Shrnutí

Posilování pánevního dna je důležitou součástí celkového zdraví a pohody. Silné svaly pánevního dna mohou přinést mnoho zdravotních výhod včetně prevence a léčby inkontinence, prevence prolapsu pánevních orgánů, zlepšení sexuální funkce a podpory během těhotenství a po porodu. Pravidelné cvičení pánevního dna, jako jsou Kegelovy cviky a další cvičení zaměřená na posílení těchto svalů, může významně zlepšit kvalitu života a přispět k celkovému fyzickému zdraví. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba, a posilování pánevního dna je jedním z nejlepších způsobů, jak předcházet mnoha problémům spojeným s oslabením těchto důležitých svalů.

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.