Jak ovlivnit pohlaví dítěte?

Touha ovlivnit pohlaví dítěte je stará jako lidstvo samo. Od nepaměti se lidé pokoušeli objevit způsoby, jak si zajistit syna nebo dívku. Ačkoliv moderní věda ukazuje, že pohlaví dítěte je výsledkem složitých genetických procesů, stále existuje mnoho rad a mýtů, které se týkají možnosti ovlivnit pohlaví dítěte. Tento článek vám poskytne přehled různých tipů a „babských rad“, které zaručují, že ovlivní pohlaví, a také způsoby, jak podle tradičních metod poznat, že čekáte chlapce nebo dívku.

Obsah článku

Pohlaví dítěte a dědičné vlastnosti

Než se podíváme na konkrétní tipy a rady, je důležité pochopit základní principy genetiky, které rozhodují o pohlaví dítěte. O pohlaví rozhoduje kombinace chromozomů X a Y. Žena má dva X chromozomy (XX), zatímco muž má jeden X a jeden Y chromozom (XY). Při oplodnění je to spermie, která nese buď X nebo Y chromozom, který rozhoduje o pohlaví dítěte – kombinace XX je tedy dívka a XY chlapec. To znamená, že otec je odpovědný za pohlaví dítěte.

Tradiční metody a babské rady pro ovlivnění pohlaví dítěte

Navzdory tomu, že věda nenabízí žádný přirozený způsob, jak spolehlivě ovlivnit pohlaví dítěte, existuje řada tradičních metod a babských rad, které lidé používali po staletí. Zde je několik z nich:

a) Načasování pohlavního styku

Jednou z nejznámějších metod ovlivnění pohlaví dítěte je načasování pohlavního styku v závislosti na ovulaci. Tato metoda, známá jako Shettlesova metoda, předpokládá, že spermie s chromozomem Y (pro chlapce) jsou rychlejší, ale méně odolné než spermie s chromozomem X (pro mladou dámu). Proto se doporučuje:

  • Pro chlapce: Mít pohlavní styk co nejblíže k ovulaci, jak jen to jde, protože rychlé Y spermie se dostane k vajíčku dříve.
  • Pro dívku: Mít pohlavní styk 2-4 dny před ovulací, protože pomalejší, ale odolnější X spermie by měly přežít a dostat se k vajíčku později.

b) Strava a vliv na pohlaví

Existují teorie, které tvrdí, že určitá strava může ovlivnit pohlavní dítěte. Podle některých studií:

  • Pro chlapce: Je doporučeno jíst potraviny bohaté na sodík a draslík, jako jsou banány, brambory a maso.
  • Pro dívku: Je doporučeno jíst potraviny bohaté na vápník a hořčík, jako jsou mléčné výrobky, zelenina a ořechy.

c) Sexuální polohy

Další babská rada se týká sexuálních poloh. Několik teorií tvrdí, že různé polohy mohou ovlivnit pohlaví dítěte tím, že ovlivní, které spermie se dostanou do vajíčka:

  • Pro chlapce: Pozice s hlubší penetrací, například zezadu, prý mají údajně zlepšit šance na početí chlapce.
  • Pro dívku Pozice s menší hloubkovou penetrací, jako je pozice misionářská, by měly zvýšit šance na početí dívky.

d) Úroveň pH v těle

Několik teorií tvrdí, že hladina pH v těle ženy může ovlivnit přežití určitých spermií. Říká se, že alkalické prostředí napomáhá spermiím s chromozomem Y (chlapec), zatímco kyselé prostředí je příznivější pro spermie s chromozomem X (mladá dáma). Z tohoto důvodu se doporučuje:

  • Pro chlapce: Konzumujte více alkalických potravin, jako je ovoce a zelenina
  • Pro dívku: Jezte kyselejší potraviny, jako jsou mléčné výrobky a potraviny bohaté na vápník

e) Početí na základě lunárního cyklu

Jedna z nejostřílenějších metod pochází z Číny a vychází z lunárního kalendáře. V souladu s touto hypotézou mohou fáze měsíce ovlivnit pohlaví dítěte. Starý čínský lunární kalendář zároveň uvádí tabulky, které ukazují, kdy je nejvhodnější doba k početí chlapce nebo dívky na základě věku matky a fáze měsíce.

Babské rady, jak poznat pohlaví dítěte

Kromě snah ovlivnit pohlaví dítěte existují odlišné metody, jak zjistit, zda očekáváte chlapce nebo dívku podle tradiční moudrosti našich předků. Tyto metody jsou založeny na sledování těhotenství a změn v těle matky.

  1. Tvar břicha: Jednou z nejznámějších rad je sledování tvaru břicha. Podle této teorie:
  • Chlapec: V případě, že břicho má špičatý tvar, směřuje dopředu a je vysoko, očekáváte chlapce.
  • Dívka: V případě, že břicho je více roztažené do šířky a níže, očekáváte dívku.
  1. Barva moči: Další rada se týká barvy čůrání matky. Podle babských rad:
  • Chlapec: V případě, že čůrání je jasné a světlé, čekáte chlapce.
  • Dívka: V případě, že je čůrání tmavší, naznačuje to dívku.
  1. Ranní nevolnost: V souladu s tradiční moudrostí lze pohlaví dítěte poznat také podle stupně ranní neduhy:
  • Chlapec: Říká se, že se u chlapce projeví menší nebo žádná ranní nevolnost.
  • Dívka: Silné a časté ranní nevolnosti souvisí s očekáváním dívky.
  1. Chutě v těhotenství: Podle toho, na co má těhotná žena chuť, se dá prý rovněž poznat pohlaví dítěte
  • Chlapec: Chuť na slané nebo kyselé potraviny je spojována s očekáváním chlapce
  • Dívka: Chuť na sladké, jako je čokoláda nebo koláč, může znamenat očekávání dívky
  1. Srdeční frekvence dítěte: Jedna z rad je založena na srdeční frekvenci dítěte, kterou lze rozhodnout během ultrazvukového vyšetření:
  • Chlapec: V případě, že by dítě mělo nižší srdeční frekvenci (pod 140 tepů na minutu), je pravděpodobnější, že to bude chlapec.
  • Dívka: Vyšší srdeční frekvence (přes 140 tepů na minutu) naznačuje dívku.
  1. Vzhled matky: Babské rady také často sledují změny ve vzhledu matky:
  • Chlapec: Pokud se během těhotenství zlepšuje pleť a vlasy, je to prý znamení pro chlapce.
  • Dívka: Zhoršení kůže, akné a ztráta lesku vlasů jsou známkami očekávání díky, protože dívka má pochytit co nejvíce matčiny krásy.
  1. Kyselost a chuť jídla: Některé babské rady uvádí, že v případě, že má těhotná žena ráda kyselá jídla, pravděpodobně očekává chlapce. Naopak chuť na sladké je často připisována dívčím touhám.

Vědecký pohled na babské rady

Je důležité si uvědomit, že většina rad a tradičních metod nemá žádný logický základ. O pohlaví dítěte se rozhoduje náhodně během oplodnění, a žádná z těchto metod dosud nebyla prokázána v kontrolovaných vědeckých studiích. Některé rady mohou být zajímavé a zábavné, ale je důležité je brát s rezervou.

Pokročilé metody pro určení pohlaví

V dnešní době existují spolehlivé metody, jak určit o pohlaví dítěte ještě před jeho narozením. Mezi nejčastější patří ultrazvukové vyšetření, amniocentéza (odběr plodové vody) nebo neinvazivní předporodní testy (NIPT), které analyzují DNA dítěte z krve matky. Tyto metody jsou opravdu přesné, ale navíc jsou spojeny s určitými riziky (v případě amniocentézy) nebo náklady (v případě NIPT).

Shrnutí

Ať už se rozhodnete vyzkoušet tradiční metody a babské rady nebo se spoléhat na současnou medicínu, je důležité mít na paměti, že pohlaví dítěte je většinou mimo naši kontrolu. Ovlivňování pohlaví dítěte zůstává z větší části věcí štěstí. Takže nejlepší radou tedy je se těšit na zdravé dítě, ať už je to chlapec nebo dívka.


Přečtěte si také

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.