Alergie na slunce u dětí – jak se projevuje a jak ji zmírnit?

Alergie na slunce, odborně známá jako solární dermatitida nebo fotodermatóza, je stav, kdy kůže nepříznivě reaguje na sluneční záření. Tento problém postihuje i děti, ačkoli je častější u dospělých. V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak se alergie na slunce u dětí projevuje, jaké jsou její příznaky, jaké jsou možnosti léčby a jak ji zmírnit.

Obsah článku

Jak vypadá alergie na slunce?

Alergie na slunce se může projevovat různými způsoby v závislosti na citlivosti dítěte a intenzitě slunečního záření. Mezi nejčastější příznaky patří:

  1. Červené skvrny a vyrážky: Nejčastějším příznakem je výskyt červených skvrn nebo vyrážky na kůži. Tyto skvrny mohou být svědivé a nepříjemné.
  2. Puchýře: V některých případech se mohou na kůži objevit malé puchýře naplněné tekutinou.
  3. Oteklost: Kůže může být nateklá a citlivá na dotek.
  4. Suchost a olupování kůže: Po ústupu vyrážky může kůže zůstat suchá a začne se olupovat.
  5. Bolest: Vyrážky a puchýře mohou být bolestivé, zvláště pokud jsou rozsáhlé.

Alergie na slunce u dětí

Děti jsou obzvláště citlivé na sluneční záření, protože jejich kůže je jemnější a méně odolná vůči UV záření. Alergie na slunce u dětí může být způsobena několika faktory, včetně genetické predispozice, dlouhodobého pobytu na slunci bez ochrany a použití nevhodných kosmetických přípravků.

Alergie na slunce příznaky

Příznaky alergie na slunce u dětí se mohou objevit několik minut až hodin po vystavení slunečnímu záření. Kromě výše zmíněných projevů může dítě trpět i dalšími symptomy, jako jsou:

  • Horečka: V některých případech může být alergie na slunce doprovázena mírnou horečkou.
  • Únava a nevolnost: Dítě může být unavené a cítit se nevolně, což je často způsobeno dehydratací a úpalem.
  • Bolesti hlavy: Častým příznakem je i bolest hlavy.

Alergie na slunce léčba

Léčba alergie na slunce zahrnuje několik kroků, které pomáhají zmírnit příznaky a předcházet dalším epizodám. Zde jsou některé z nejúčinnějších postupů:

  1. Chladivé obklady: Přikládání studených obkladů na postiženou oblast může zmírnit svědění a otok.
  2. Hydratace: Je důležité, aby dítě pilo dostatek tekutin, aby se předešlo dehydrataci.
  3. Krém s kortikosteroidy: Při silném svědění a zánětu může lékař předepsat krém obsahující kortikosteroidy, které snižují zánět.
  4. Antihistaminika: Tyto léky pomáhají zmírnit svědění a otok. Příkladem může být Loratadin nebo Cetirizin.
  5. Fotoprotekce: Důležitou součástí léčby je ochrana kůže před dalším vystavením slunečnímu záření. Používejte opalovací krémy s vysokým SPF, ochranné oděvy a vyhýbejte se slunci během nejintenzivnějšího záření (10:00–16:00).

Alergie na slunce léky

Existuje několik druhů léků, které mohou pomoci při léčbě alergie na slunce:

  • Antihistaminika: Tyto léky jsou běžně používané k zmírnění alergických reakcí, včetně alergie na slunce.
  • Kortikosteroidy: Topické nebo perorální kortikosteroidy mohou být předepsány lékařem k snížení zánětu a svědění.
  • Imunosupresiva: V závažných případech může být nutné použít imunosupresiva, která potlačují imunitní reakci těla na sluneční záření.

Jak se zachovat při projevech alergie na slunce u dětí

Pokud se u dítěte projeví alergie na slunce, je důležité rychle a správně reagovat, aby se zmírnily příznaky a zabránilo se dalším komplikacím. Následující kroky vám pomohou poskytnout dítěti první pomoc a zajistit vhodnou péči:

1. Okamžité stažení ze slunce

Jakmile zaznamenáte příznaky alergie na slunce u dítěte, okamžitě ho odveďte do stínu. Snížení expozice slunečnímu záření je klíčové pro zastavení dalšího poškození kůže.

2. Ochlazení postižené oblasti

Přiložte na postiženou oblast studený, vlhký hadřík nebo obklady. Tento krok pomůže zmírnit svědění, zánět a otok. Vyvarujte se použití ledu přímo na kůži, protože to může způsobit další podráždění.

3. Hydratace

Dávejte dítěti dostatek tekutin, aby se předešlo dehydrataci, která může alergické reakce zhoršit. Nejlepší je čistá voda nebo slabé bylinné čaje.

4. Použití vhodných krémů a léků

  • Antihistaminika: Pokud má dítě svědění a otok, můžete mu podat antihistaminika, která jsou vhodná pro jeho věk. Vždy se poraďte s lékařem nebo lékárníkem ohledně vhodného dávkování.
  • Kortikosteroidní krémy: V některých případech může lékař doporučit použití kortikosteroidních krémů k snížení zánětu a svědění.

5. Ochranné oblečení a opalovací krémy

Pokud musí dítě znovu ven, zajistěte, aby bylo dobře chráněno před sluncem. Používejte ochranné oděvy, klobouky a kvalitní opalovací krémy s vysokým SPF. Aplikujte opalovací krém pravidelně, zejména po koupání nebo pocení.

6. Klid a odpočinek

Dopřejte dítěti dostatek odpočinku. Alergie na slunce může být vyčerpávající, a proto je důležité, aby dítě mělo čas na zotavení.

7. Sledujte příznaky

Pečlivě sledujte, zda se příznaky zlepšují nebo zhoršují. Pokud se stav dítěte nezlepší během několika dní, nebo pokud se objeví závažné příznaky jako horečka, silné bolesti nebo rozsáhlé puchýře, vyhledejte lékařskou pomoc.

8. Konzultace s lékařem

Pokud si nejste jisti, jak postupovat, nebo pokud je reakce závažná, neváhejte kontaktovat pediatra. Lékař může provést podrobnější vyšetření a doporučit další kroky, včetně možného nasazení specifických léků.

Prevence alergie na slunce u dětí

Prevence je klíčová pro předcházení alergie na slunce u dětí. Zde je několik tipů, jak chránit děti před sluneční alergií:

  1. Používání opalovacích krémů: Vždy používejte širokospektrální opalovací krémy s vysokým SPF a aplikujte je pravidelně.
  2. Ochranné oděvy: Oblékejte děti do lehkého, dlouhého oblečení, které zakryje co největší část těla.
  3. Stín: Vyhýbejte se přímému slunci a kolem poledne se snažte strávit tento čas ve stínu..
  4. Postupná expozice: Zvykejte děti na slunce postupně, aby se jejich kůže přizpůsobila a snížilo se riziko alergické reakce.
  5. Doplňky stravy: Některé vitamíny a minerály, jako je vitamin C a E, mohou pomoci zvýšit odolnost kůže proti slunečnímu záření.

Alergie na slunce u dětí může být nepříjemným a bolestivým stavem, ale s vhodnou prevencí a léčbou lze příznaky zmírnit a předcházet dalším problémům. Důležité je chránit děti před nadměrným slunečním zářením a v případě potřeby konzultovat s lékařem vhodné léčebné postupy. Správná péče a opatrnost mohou pomoci dětem užívat si venkovních aktivit bez rizika alergických reakcí na slunce.


Přečtěte si také

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.